Łódzkie Stowarzyszenie Muzyczne

"Ocalić od zapomnienia"

Siedziba : ul.Próchnika 17     90 - 708 Łódź

tel: 531 908 063      email: muzyka.lsm@gmail.com

numer konta : 92 1240 3073 1111001078665182  Bank Pekao SA.

29 maja 2023

Łódzkie Stowarzyszenie Muzyczne „Ocalić od zapomnienia” - organizator koncertu KOCHAM SWOJE MIASTO - Łodzianie Łodzianom oraz partner główny  - Teatr Muzyczny w Łodzi zapraszają na wyjątkowe wydarzenie – galę koncertową, wieńczącą sezon artystyczny 2022/2023.

Koncert, wzbogacając obchody 600-lecia Łodzi, promować będzie muzyczną kulturę naszego miasta, upamiętniając łódzkich twórców, kompozytorów i wykonawców, którzy przyczynili się do popularności rodzimej sceny muzycznej i na stałe zapisali się w jej historii.

Na jednej scenie wystąpią Michał Urbaniak z towarzyszeniem kwartetu Michała Kobojka, zespół Blue Café, Monika Kuszyńska z Big Bandem Akademii Muzycznej im. G. i K. Bacewiczów pod dyrekcją Kuby Raczyńskiego oraz Andrzej Rybiński .

Ideą przewodnią konertu jest uhonorowanie łódzkich twórców, których utwory wykonają znani łódzcy artyści.

Imprezie towarzyszyć będzie wystawa poświęcona 100 leciu urodzin łodzianina - Franciszka Walickiego, oraz promocja książki " Łódzkie ulice pełne muzyki".

Podczas galowego wieczoru przyznane zostaną medale „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”. Na wniosek Stowarzyszenia otrzymają je z rąk Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Michał Urbaniak, Marian Lichtman, Janusz Koman, Andrzej Frajndt i Andrzej Rybiński. Odznaczenia otrzymają również Sławomir Kowalewski i Andrzej Nebeski.

Sponsorem strategicznym koncertu jest Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna.

Patronat honorowy - Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Patronat medialny : TVP 3 Łódź i Radio Łódź

Dwie godziny przed rozpoczęciem gali przed Teatrem Muzycznym występować będzie Łódzka Kapela Podwórkowa, oraz zespół dixielandowy "Kwintesencja"  ZAPRASZAMY

.