Łódzkie Stowarzyszenie Muzyczne

"Ocalić od zapomnienia"

Siedziba : ul.Próchnika 17     90 - 708 Łódź

tel: 531 908 063      email: muzyka.lsm@gmail.com

numer konta : 92 1240 3073 1111001078665182  Bank Pekao SA.

09 czerwca 2020
Andrzej Andre Janczak - Nasz człowiek w Finlandii

Przedstawiamy naszego kolegę i przyjaciela, którego losy rzuciły na archipelag Wysp Alandzkich - pomiędzy Szwecją i Finlandią.  Andrzej  to także jeden z naszych autorów , który opisuje rzeczywistość muzyczną tamtych lat.

Poniżej fragment oryginalnego tekstu z książki  Andrzeja "Moje Życiowe Zwrotki i Refreny".

... Wszyscy zaczynaliśmy jako amatorzy. Nikt się nie urodził artystą. Ćwiczyliśmy latami   w samotności i w grupach.

Niektórym los sprzyjał do kontynuacji tego zawodu/hobby przez wiele lat. Jako muzyk spotkałem wiele interesujących osób. Pracowałem w Polsce i za granicą. Zagrałem ponad 2100 chałtur i kilka koncertów, nagrywałem muzykę w radio i występowałem w telewizji. Przez 30 lat prowadziłem własny sklep muzyczny. Opowiadając kolegom epizody z tamtych lat, często podpowiadano mi, opisz to „Diabełku”, taką ksywę mi dano. I tak po wielu latach uwieczniłem na papierze nasze środowisko muzyczne z jego różnymi obliczami pod tytułem "Moje Życiowe Zwrotki i Refreny".

Recenzja Andrzeja Rodana (Jóźwiak):

ANDRZEJ ANDRE JANCZAK " CZŁOWIEK RENESANSU"

Polecam Wam fenomenalną książkę pt. Moje Życiowe Zwrotki i Refreny. Jej autorem jest, mieszkający na stałe w Finlandii, wszechstronnie uzdolniony Andrzej Janczak, muzyk, kompozytor, poeta, a teraz także... pisarz. Jego książka jest barwną narracją, pełną anegdot, wspomnień, interesujących relacji o polskich muzykach i wokalistach ze szczególnym uwzględnieniem Łodzi, gdzie Janczak się urodził i gdzie odnosił pierwsze muzyczne triumfy i skąd wyruszył na podbój Skandynawii. Dodatkowym walorem książki są liczne kolorowe i czarno-białe fotografie artystów, setki nazwisk oraz edytorska perfekcja. Z pewnym rozrzewnieniem napotkałem się tam nawet na siebie, jako dyrektora Estrady Łódzkiej, prezesa Stowarzyszenia Muzyki Estradowej i autora felietonów "Parada Gwiazd" z zakresu pop-kultury, jak również na wielu znajomych, w tym na młodziutką, utalentowaną śpiewającą dzieweczkę, Bogumiłę (dzisiaj: Rodan). Andre, w dowód uznania: "chapeau bas!"

Książka ta jest dostępna w księgarni internetowej.

Audio nagrania i fotografie są też na stronie Facebooka (Andre Janczak) oraz na YouTube.

Zapraszamy!